Deze week is het projectweek. Op woensdag, donderdag en vrijdag staan de lessen in klas 1 in het teken van techniek. Omdat de leerlingen in het derde leerjaar de keuze maken welk profiel zij in hun examenpakket willen is het ontzettend leuk dat zij nu al kunnen ervaren wat hen eventueel te wachten staat. Deze week staat techniek centraal, maar er komen ook projectdagen aan waar de overige profielen centraal staan. Zo kunnen de leerlingen erachter komen welk profiel het beste bij hen past. De dagen zullen beginnen met een mentoruur waarin de hele dag wordt doorgenomen, zodat de leerlingen weten wat hen te wachten staat.
In de aanloop van het project hebben onze leerlingen van leerjaar 1 vorige week een gastles gekregen over zonne- en windenergie verzorgd door WNT-web (Westland Natuur en Techniek). WNT-web is een organisatie voor scholen die willen bijdragen aan educatie over natuur, techniek, gezonde voeding, glastuinbouw en duurzame leefomgeving. In deze gastles heeft Paul Steyn de leerlingen uit leerjaar 1 drie verschillende practicum laten uitvoeren. De leerlingen hebben tijdens de les een windmolen in elkaar gezet om te zien hoeveel energie dit opwekt. Ook hebben zij een practicum uitgevoerd over zonne-energie waarbij de leerlingen een huisje met zonnepanelen in elkaar hebben gezet en het dak bewogen t.o.v. de zon om erachter t komen wanneer de meeste energie wordt opgewekt met zonnepanelen. In het laatste practicum hebben de leerlingen water gepompt vanaf respectievelijk 3 km diep en deze warmte in energie omgezet waardoor het huisje wordt verwarmd.
Lees hier onder de update over hoe de projectweek is verlopen!
De projectweek techniek zit erop. Onze leerlingen uit klas 1 maakten deze projectweek onder andere een windturbine. Hoe gebeurt het vangen van de wind? En hoe wordt energie opgewekt? Hier kunnen de leerlingen na deze projectweek een antwoord op geven. Stap voor stap hebben de leerlingen ondervonden hoe dit precies gebeurt. In principe is het simpel. De wind brengt de wieken van de windturbine in beweging. Deze beweging gaat via de tandwielkast naar de generator, die de mechanische energie omzet in elektrische energie. De transformator onderaan in de turbine zet de opgewekte elektriciteit om naar een hoger spanningsniveau. Via de middenspanningscabine wordt de elektriciteit geïnjecteerd op het elektriciteitsnet. Via de elektrische bekabeling en de middenspaningscabine wordt de elektriciteit geïnjecteerd op het hoogspanningsnet. De projectweek techniek was een succes onder leerlingen en docenten. De klassikale balans opgemaakt: 18 windturbines werken! Helaas werken 6 windturbines niet zoals dat zou moeten. Maar dat sluit niet uit dat het een zeer geslaagde dag was.
Altijd op de hoogte blijven van ISW Sweelincklaan? Volg ons op onze socials en ontvang een extra inkijkje in onze school!